Wymiana oleju metodą dynamiczną

Metoda dynamiczna
Montowana obecnie w większości samochodów osobowych automatyczna skrzynia biegów jest łatwa w obsłudze, ale nierzadko dość kosztowna w serwisowaniu. Ewentualnych napraw można jednak uniknąć, dbając o przekładnię w sposób prawidłowy. Kluczową kwestią w tym zakresie jest wymiana oleju. Można ją przeprowadzić jedną z dwóch metod – statyczną lub dynamiczną. Jesteśmy w stanie wykonać usługi w tym zakresie profesjonalnie i szybko. Zapraszamy do kontaktu i wizyty w warsztacie ASB-Kolbuszowa!

Czym jest dynamiczna wymiana oleju w automatycznej przekładni?

Znajdujący się w skrzyni biegów płyn ATF minimalizuje tarcia, do których dochodzi podczas pracy tego kluczowego w przypadku większości samochodów osobowych podzespołu. Dzięki odpowiednim właściwościom smarnym elementy działające nierzadko intensywnie i w trudnych warunkach eksploatacji zachowują swoje parametry. Z czasem jednak olej w przekładni traci swoje pierwotne właściwości, dlatego rekomendowana jest jego wymienienie – średnio co 60 tysięcy przejechanych kilometrów. Można ją wykonać metodą statyczną, tzn. przez odkręcenie korka w misce olejowej i odczekanie na samoistne spłynięcie cieczy pod wpływem grawitacji. W tym wypadku płyn ATF zostaje jednak w wielu podzespołach automatycznej skrzyni biegów. Stary olej nadal zalega w przewodach, sprzęgłach czy pompie. Usunąć go można z tych miejsc jedynie poprzez wymianę dynamiczną.

Nowoczesna metoda wymiany oleju

Nasz warsztat mechaniczny jest nowocześnie wyposażony. Dysponujemy narzędziami, które ułatwiają konserwację części samochodowych i pozwalają przeprowadzić ją szybko oraz w korzystnej cenie. Wymiana oleju metodą dynamiczną odbywa się przy wykorzystaniu specjalistycznej stacji, którą podłączamy do obiegu w przekładni. Znajdujący się w nim płyn ATF jest wypompowywany i ważony, a ubytek uzupełniany automatycznie przez urządzenie świeżym olejem. Ten proces jest nie tylko skuteczny przy wymianie wspomnianej cieczy, ale też czyszczeniu układu jej cyrkulacji w skrzyni biegów. Możliwe jest bowiem wprowadzenie do obiegu specjalnego detergentu, który usunie resztki starych smarów i inne zabrudzenia. Każdego klienta traktujemy w sposób indywidualny i przed rozpoczęciem prac uważnie sprawdzamy stan części oraz dobieramy optymalną metodę działania. Niekiedy może być konieczne nie tylko wymienienie płynu, ale także zastąpienie starych, zużytych części mechanizmu nowymi. Świadczymy kompleksowe usługi serwisowe. Zachęcamy do kontaktu z ASB-Kolbuszowa – nasz warsztat to miejsce, w którym dynamiczna wymiana oleju wykonywana jest prawidłowo i szybko!

Kiedy konieczna jest wymiana olejów?

Nasi klienci często pytają, kiedy należy wymieniać płyny w aucie i co wpływa na częstotliwość realizacji prac konserwacyjnych. Wymiana olejów metodą dynamiczną w automatycznej skrzyni biegów zalecana jest średnio co 30–60 tys. km. Czasami jednak może nastąpić przyspieszone zużycie substancji ATF. Dzieje się tak na przykład, gdy skrzynia jest nadmiernie obciążona lub niewłaściwie eksploatowana. Szybka jazda autostradą, częste pokonywanie wysokich wzniesień, holowanie przyczep i przeciążenie bagażnika dachowego mogą sprawić, że konserwację trzeba będzie wykonać szybciej. Skontaktuj się z nami, a pomożemy Ci zadbać o stan techniczny Twojej skrzyni biegów. Zapewniamy nowoczesne metody pracy i wysokiej jakości oleje. Dynamiczny sposób ich wymiany umożliwia też usunięcie zanieczyszczeń z układu. Usługi wykonujemy sprawnie i w korzystnych cenach. Przyjmujemy różne modele aut, w tym starsze i nowsze roczniki. Przyjedź do naszego warsztatu, a szybko wycenimy koszty współpracy i odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.
wymiana oleju metodą statyczną