Naprawa i regeneracji mechatroniki pomp wtryskowych skrzyń biegów DSG

Regeneracja mechatroniki

Co to jest mechatronika skrzyni biegów?

W ramach usług serwisowych, realizowanych przez naszą firmę, jesteśmy w stanie odnowić zużytą mechatronikę wykorzystywaną w automatycznych skrzyniach biegów DSG oraz Powershift. Czym jest ten element, który można do nas oddać na regenerację?

W największym uproszczeniu to hydrauliczny sterownik, który odpowiada za prawidłowe działanie skrzyni biegów, a więc wybranie odpowiedniego przełożenia. Jak nietrudno się domyślić, mechanizm ten nie należy do prostych, a jakiekolwiek nieszczelności i zużycie prowadzą szybko do dużo większych problemów. W jeszcze większym stopniu dotyczy to nowoczesnych przekładni ze sterowaniem elektronicznym, które składają się z dziesiątek czujników i niewielkich mechanizmów. Nie należy się jednak załamywać. Regeneracja mechatroniki DSG czy Powershift nie stanowią dla nas problemu – mamy ogromne doświadczenie w odnawianiu zarówno tych elementów, jak i całych przekładni, konwerterów czy pomp wtryskowych.

Skrzynia biegów DSG

Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, jeśli powiemy, że regeneracja mechatroniki automatycznej skrzyni biegów musi zacząć się od dokładnej inspekcji. Objawy to jedno, ale dokładne ustalenie przyczyny wiąże się nieodwołalnie z rozebraniem całości. Dopiero wtedy możemy przeprowadzić dokładną inspekcję, często obejmującą próby podciśnieniowe poszczególnych kanałów. Nierzadko efektem jest wymiana zaworu suwakowego, to jednak nie zawsze wystarcza. Bywa, że uszkodzone jest gniazdo zaworu – jedynym sposobem jest wtedy rozwiercenie i osadzenie nadwymiarowego zaworu.

Regeneracja mechatroniki Powershift

Naprawienie tego elementu w mechatronice jest oczywiście niezwykle precyzyjną operacją (przynajmniej, jeśli oczekuje się tego, że skrzynia biegów DSG czy Powershift będzie działać prawidłowo), równie skomplikowaną, jak regeneracja pomp wtryskowych, dlatego niewiele warsztatów się jej podejmuje. ASB – Kolbuszowa to jednak profesjonalny warsztat naprawy tych automatycznych przekładni – dysponujemy odpowiednimi narzędziami, a przede wszystkim wiedzą i doświadczeniem. Czasem wystarczy jedynie wymiana płyty rozdzielającej lub tłoczków, ale nawet wtedy wykonujemy pełen przegląd, aby upewnić się, że na użytkownika nie czekają kolejne niespodzianki. U nas nie ma miejsca na półśrodki. Każda regeneracja mechatroniki Powershift czy DSG do automatycznej skrzyni biegów objęta jest gwarancją.

wymiana oleju metodą statyczną