Regeneracja i naprawa mechatroniki dsg

Regeneracja mechatroniki

Co to jest mechatronika skrzyni biegów?

W największym uproszczeniu to hydrauliczny sterownik, który odpowiada za prawidłowe działanie skrzyni, a więc wybranie odpowiedniego przełożenia. Jak nietrudno się domyślić, mechanizm ten nie należy do prostych, a jakiekolwiek nieszczelności i zużycie prowadzą szybko do dużo większych problemów. W jeszcze większym stopniu dotyczy to nowoczesnych przekładni ze sterowaniem elektronicznym, które składają się z dziesiątek czujników i niewielkich mechanizmów. Nie należy się jednak załamywać. Regeneracja mechatroniki DSG czy Powershift nie stanowią dla nas problemu.

Nie będzie chyba dla nikogo zaskoczeniem, jeśli powiemy, że regeneracja mechatroniki automatycznej skrzyni musi zacząć się od dokładnej inspekcji. Objawy to jedno, ale dokładne ustalenie przyczyny wiąże się nieodwołalnie z rozebraniem całości. Dopiero wtedy możemy przeprowadzić dokładną inspekcję, często obejmującą próby podciśnieniowe poszczególnych kanałów. Nierzadko efektem jest wymiana zaworu suwakowego, to jednak nie zawsze wystarcza. Bywa, że uszkodzone jest gniazdo zaworu – jedynym sposobem jest wtedy rozwiercenie i osadzenie nadwymiarowego zaworu.

To oczywiście niezwykle precyzyjna operacja (przynajmniej, jeśli oczekuje się prawidłowego działania skrzyni), dlatego niewiele warsztatów się jej podejmuje. ASB – Kolbuszowa to jednak profesjonalny warsztat naprawy automatycznych skrzyń biegów – dysponujemy odpowiednimi narzędziami, a przede wszystkim wiedzą i doświadczeniem. Czasem wystarczy jedynie wymiana płyty rozdzielającej lub tłoczków, ale nawet wtedy wykonujemy pełen przegląd, aby upewnić się, że na użytkownika nie czekają kolejne niespodzianki. U nas nie ma miejsca na półśrodki. Każda regeneracja mechatroniki objęta jest gwarancją.